Jaki wygląd powinno mieć menu w restauracji?

Zakładając własną restaurację napotkamy na swojej drodze wiele wyzwań. Z niektórymi z nich musimy się zmierzyć, jeszcze zanim do restauracji zaczną przychodzić pierwsi goście. Pierwszym wyzwaniem, które nas czeka, to zaprojektowanie karty menu. Jak powinna wyglądać klasyczna karta menu?

Najważniejsze na co musimy zwrócić uwagę, to sam wygląd karty. Musi być ona przejrzysta, schludna i czysta. Pozycje, które znajdą się w menu rozmieszczamy w sposób, który ułatwi gościom dokonanie wyboru dań. Stąd też klasyczne karty dań dzieli się na poszczególne sekcje i stosuje rzucające się w oczy nagłówki. W karcie dania umieszczamy w następującej kolejności:

    • przekąski zimne;

    • przekąski gorące;

    • „szef kuchni poleca”;

    • zupy;

    • dania główne – z podziałem na dania z mięs, ryb i dania wegetariańskie;

    • dodatki do głównych dań;

    • desery;

    • napoje chłodzące i gorące.

Układając kartę menu musimy pamiętać, że nie może ona być zbyt długa. Jeśli w każdej z kategorii umieścimy przykładowo po pięć dań, to wszystkich dań łącznie z deserami będzie całe mnóstwo. Pamiętajmy więc, że w restauracji nie musimy podawać dań należących do każdej z tych kategorii.

Każde danie powinno mieć swoją nazwę. Nie silmy się jednak na oryginalność i nie nadawajmy potraw nazw, które gości wprowadzą w osłupienie lub wywołają na ich twarzach uśmiech. Obok każdego dania podajemy krótki opis, ale także cenę dania. Zastanówmy się także nad wyborem czcionki. Powinna ona być ładna, ale jednocześnie nie może utrudniać czytania. Czyli powinniśmy wybrać raczej prosty krój czcionki niż bardzo ozdobny. Kolejną rzeczą, o której powinniśmy pamiętać to jej uaktualnianie. Nie wszystkie dania, które zostaną umieszczone w karcie będą cieszyły się powodzeniem wśród gości restauracji. Sprawdzajmy więc, które dania się nie sprzedają i zastępujmy ich nowymi. Każda zmiana, którą wprowadzimy w karcie oznacza konieczność wydrukowania nowej karty. I na koniec jeszcze jedna ważna kwestia: przy układaniu karty powinien brać czynny udział szef kuchni – osoba, której głos liczy się tak samo, jak głos właściciela.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *