Proweniencja pizzy

W polskich realiach pojawiła się powszechnie we wczesnych latach dziewięćdziesiątych. Dziś prawie w każdym mieście znajduję się przynajmniej jedna restauracja, gdzie podawana jest tradycyjna włoska pizza. Kraków, Wrocław czy Lublin – w każdym większym mieście możemy napawać się smakiem tej niezwykłej potrawy.

Sama pizza przywędrowała do nas z Ameryki

To wydawać się może dziwne, zwłaszcza że wszyscy doskonale wiemy, że pizza jako potrawa wywodzi się z Włoch i tak nam się powszechnie kojarzy. I rzeczywiście. Pizza powstała w południowych Włoszech. Jednak znana była już w starożytnej Grecji oraz Gruzji. Wtedy jednak była po prostu chlebem pita, który smarowano dla smaku oliwą. Dopiero we Włoszech nadano jej ostateczny, dzisiejszy rozpoznawalny kształt. Na początku jednak sama pizza była po prostu przekąską i to przeznaczoną raczej dla uboższych warstw ludności. Jej zaletami było szybkie przygotowanie i możliwość zjedzenia w biegu. Była też niezwykle tania, a do jej skomponowania wystarczyły składniki, których na południu Włoch nie brakowało. Pierwsze pizze, jeśli przed podróżami Kolumba i odkryciem pomidorów, składały się z ciasta, oliwy i oregano.

Swoją współczesną popularność pizza zawdzięcza imigrantom

To oni bowiem przewieźli ją ze słonecznych Włoch do Stanów Zjednoczonych. Miliony Włochów w XIX wieku poszukiwały bowiem szansy dla siebie na lepsze życie i uciekały przed głodem. Wraz z nimi jechały oczywiście ich przyzwyczajenia, także te kulinarne. W ten sposób pizza pojawiła się na ulicach Nowego Jorku, a potem całej Ameryki i Kanady. Mieszkańcy pierwszej demokracji na świecie nie byliby jednak sobą, gdyby nie zauważyli, że pizzy czegoś brakuje. Szczęśliwym trafem popularność pizzy w USA zbiegła się w czasie zwiększenia i rozpowszechnienia masowej hodowli bydła. Mięso stało się coraz tańsze, a zapobiegliwi amerykanie natychmiast wykorzystali je jako dodatek do pizzy. Zastosowali też większą ilość sera, niż robili to Włosi, a to głównie dlatego, że musieli skorzystać z gorszej jakości sera, który dłużej powinien znajdować się w piecu. Po wielu latach udoskonalania pizza dotarła w tym kształcie do Polski.

Zobacz więcej na https://www.pizzadominium.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *