Sezonowy spadek klientów w restauracji – jak sobie poradzić?

Decydując się na otworzenie własnej restauracji możemy poczuć się niemile zaskoczeni tym, że w pewnych okresach zaczyna ona świecić pustkami. Dzieje się tak nawet w tych restauracjach, które na co dzień nie narzekają na brak gości. Co możemy zrobić, aby nasza restauracja nie pustoszała?

Dla wielu restauratorów bardzo trudnym okresem są wakacje. W tym czasie pustoszeje większość miast, większość ich mieszkańców wyjeżdża na urlop. A ci, którzy w nich pozostają chętniej umawiają się na łonie przyrody, a nie w restauracji. Co możemy zrobić, aby osoby, które okres wakacji spędzają w mieście na miejsce swoich spotkań wybierali naszą restaurację?

Z pewnością pomysłem, który się sprawdza jest wprowadzenie menu dostosowanego do pory roku. Wraz z nadejściem wiosny i lata wprowadźmy do menu dania oparte na warzywach i owocach dostępnych tylko w tych porach roku. Na stołach powinny w tym czasie gościć różnego rodzaju chłodniki, słone i słodkie tarty z farszem z sezonowych warzyw i owoców. Z pewnością nie zabraknie także amatorów ciast z sezonowymi owocami oraz przygotowywanych na miejscu sorbetów i lodów. Z pewnością znajdą się także amatorzy świeżo wyciskanych soków owocowych i warzywnych. W okresie lata stwórzmy menu, którego podstawą będą świeże sezonowe warzywa i owoce. Takie menu na pewno przyciągnie do restauracji więcej gości.

O zdobycie nowych klientów warto walczyć przez cały rok, nie tylko w sezonie wakacyjnym. Stąd też warto wykorzystać do promocji swojej restauracji takie święta, jak: Dzień Matki, Ojca, czy Dzień Dziecka. Coraz częściej święta te są okazją do wspólnego spędzania czasu całą rodzinę w kawiarni, czy w restauracji. Menu na takie dni powinno być jednak specjalne. Zadbajmy szczególnie o dania, które przypadną do gusty najmłodszym gościom. W naszym kraju przybywa restauracji, które są przyjazne dzieciom i dania przygotowane specjalnie dla dzieci wprowadzają do menu nie tylko okazjonalnie, ale na stałe. Kolejna możliwość to wprowadzenie promocyjnych cen na jedno danie z karty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *